Volop inspiratie tijdens Nationale Sport Innovatie Congres 2017

Volop inspiratie tijdens Nationale Sport Innovatie Congres 2017

NSIC17 Bedankt

 

Op 4 oktober vond de 14e editie van het Nationale Sport Innovatie Congres plaats op de High Tech Campus in Eindhoven. Heeft u dit evenement gemist? Of was u erbij en wilt u het herbeleven? Lees dan het verslag van dit evenement.

 

Voor de 14e keer organiseerde Sports & Technology het Nationale Sport Innovatie Congres. Dit keer waren we te gast op de slimste km² in Nederland; de High Tech Campus Eindhoven. In deze inspirerende technologie omgeving bij uitstek werden deelnemers vanuit sport, bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties verwelkomd. Met de winnende producten van de afgelopen edities van de Nationale Sport Innovatie Prijs uitgestald op het podium, werd een sportsfeer gecreëerd en was het congres klaar om te beginnen.

 

Warming-up
Thema van het Nationale Sport Innovatie Congres was dit jaar ‘vergroot je succes in performance en vitaliteit’. Dit gebeurde onder leiding van ‘Performance Coach’ Peter Sprenger en ‘Vitality Coach’ Frank van Eekeren. Zij heetten de deelnemers welkom en loodsten hen door het programma.

 

Namens High Tech Campus Eindhoven vertelde Hilde de Vocht over de unieke plek waar we te gast waren. Zo herbergt de High Tech Campus ruim 150 bedrijven, 10.000 medewerkers en 40% van alle patentaanvragen in Nederland. Diverse hier gevestigde bedrijven houden zich bezig met sportinnovatie en maken deel uit van het cluster Sports & Technology. 

 

Er volgde een tweetal peptalks, over de beide thema’s van het congres. De peptalk over ‘Performance’ werd verzorgd door Peter Sprenger (Techonomy & Nevobo), die over ‘Vitality’ door Steven Vos (TU/e & Fontys Sporthogeschool).
Op deze peptalk volgde een paneldiscussie waarbij naast deze sprekers ook de coaches en Peter Blangé (KNVB) aanschoven. Zij bespraken bovengenoemde peptalks en de thema’s Performance en Vitality.

 

Wedstrijd
Na een interessante warming-up, was het tijd voor de wedstrijd. De formule van het congres was dit jaar anders dan men gewend was. We namen de bezoekers dit keer letterlijk mee naar de innovatie. Men kon kiezen voor een Performance of Vitality tour, waarbij men per bus lang een aantal innovatieve locaties, producten en sprekers werd geleid.

 

De Performance tour deed onder leiding van Performance Coach Peter Sprenger een aantal topsportlocaties aan. Bij Shimano werd verteld over de nieuwste innovaties in de wielersport, bij Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep over die in de zwemsport. Als derde locatie werd Area 51 Skatepark aangedaan, waar men een kijkje kreeg in nieuwe vormen van topsport, zoals Urban Sports en eSpots.

 

Bij de Vitality tour leidde Vitality Coach Frank van Eekeren de bezoekers langs een aantal innovaties op het gebied van vitaliteit. De eerste locatie die werd aangedaan was Holst Centre, voor het blok ‘Running’. Hier werd getoond hoe slimme technologie bij kan dragen aan het in beweging krijgen en houden van mensen, bij bijvoorbeeld de Marathon Eindhoven. Per bus vertrok men vervolgens naar Buurthuis De Boemerang. Aldaar werden deelnemers geïnspireerd werden door innovaties in de openbare ruimte, die uitnodigen tot bewegen. In het laatste blok werden bezoekers bijgepraat over vitaliteit op de werkplek. Diverse innovatieve oplossingen die helpen de vitaliteit en productiviteit van medewerkers te verhogen passeerde de revue.

 

Finish
Nadat beide tours waren voltooid, kwam men opnieuw samen bij de High Tech Campus. Aldaar werden de nationale in internationale ontwikkelingen op het gebied van sportinnovatie geschetst. Hiervoor kwamen achtereenvolgens Harry van Dorenmalen (Topteam Sport), Alberto Bichi (EPSI & Fesi), Michel Reinders (Brabant Sport) en George de Jong (Sports & Technology) aan het woord.

 

Dutch Sports Innovation Award 2017
De vier finalisten van de Dutch Sports Innovation Award 2017 kregen de kans om voor het publiek te pitchen. IPOS teugelsensoren werd uiteindelijk uitgeroepen tot winnaar. Menke Steenbergen (IPOS Technology) ontving de prijs uit handen van wethouder Sport van Eindhoven, Jakob Wedemeijer. Zij hield in de finale Arion (ATO Gear), DISQ en Row 4 (Rowing Coach) achter zich.

 

Derde helft
Na afloop van deze lange en inspirerende dag, kon uitgebreid nagepraat en genetwerkt worden tijdens de borrel. Onder het genot van een hapje en drankje werden ervaringen van de dag uitgewisseld en werden nieuwe connecties gemaakt, die in de toekomst wellicht leiden tot nieuwe samenwerkingen en innovaties.

Naar overzicht
Delen:
TwitterEmail